Blogg

En startup eller en startdown

Lajmlajt – sätt ljus på ditt företag

lajmlajt logo

Jag har suttit ett tag nu och utvecklat en webbplats där man kan marknadsföra sitt företag eller sin verksamhet på nätet.

Hur funkar det?

Jo du registrerar dig på lajmlajt.se. Du får sedan ett mejl med länk till en sida på lajmlajt där du kan skapa din egna sajt under domänen lajmlajt.se.

Vad är det som är märkvärdigt med detta?

Det som är det lite unika med lajmlajt är användargränssnittet i administrationen. Det är enkelt. Du kan också publicera notiser till huvudsajten lajmlajt.se.

Lajmlajt är ännu i teststadiet men det är fritt fram att prova. Helt gratis.

Jag vet inte hur mycket mer tid som jag kommer lägga ner på det. Det kanske blir en startdown istället för startup. Det har i vilket fall som helst varit ganska lärorikt.

Lajmlajt är försvenskning av ordet limelight, rampljus.

Sätt ditt företag i rampljuset på Lajmlajt.se.

Det vore mycket enklare att leva utan hemligheter – Azure nyckelvalv

Igår, som först, skaffade jag ett konto på Microsofts molnplattform Azure. Det är inte så att jag tänker ha några webbplatser där, inte för nu iallafall, men de har andra tjänster som man kan använda sig av utanför Azure, som nyckelvalv t.ex.. Där kan man spara lösenord, api-nycklar och andra viktiga hemlisar.

Dessa hemlisar kan man sedan anropa från sin egna sajt. För att göra det så skapar man en användargrupp och nyckelvalv i Azure. Man registrerar också en applikation som har rättigheter till att läsa hemlisarna i nyckelvalvet.

För att hämta hemlisarnas värde i din applikation så behöver du applikations-ID för applikationen som du registrerade i Azure samt nyckelvalvets namn. Det behövs också, antingen, ett certifikat för åtkomst till den registrerade applikationen eller en klient-hemlighet. Att använda certifikat är nog säkrare än klient-hemlighet men det senare är enklare att implementera.

Men det är en hel del jobb med det hela – om man gör det för första gången – och tanken slog mig att bevara hemligheter kan ju vara jobbigt.

Internet – man skrattar nästan lite åt det

Alltså, alltså.. För 20 år sen, typ, då visste man att allt som skrivs och publiceras på webben inte behöver vara sant. Det var allmänt känt. Om någon refererade till, t.ex., Wikipedia så var det nästan så att man skrattade lite.

Jag har ställt mig frågan: När var det, vid vilken tidpunkt, var det som vi började ta webben på för stort allvar? Alltså, när var det vi glömde bort att allt på webben kanske inte är på riktigt. Och, när var det som webben blev ett legitimt verktyg för myndigheter och andra organisationer att implementera så att vi, medborgare, blev tvungna att använda det för utföra vissa, nödvändiga, handlingar?

Det verkar ju, sannerligen, som att vi har glömt bort det fundamentala, det vi visste för 20 år sen, att det som publiceras på webben inte behöver vara sant.

Men det är inte detta som får mig att skratta. Det är webbens vansklighet och våran naivitet som får mig att skratta lite. Alla buggar, alla säkerhetsluckor, alla intrång.